Bu yazıda, "Kalça protezi ameliyatı olmak durumunda kalan genç yaştakileri nasıl bir süreç bekliyor?" sorusunun yanıtları verilmektedir.
İçindekiler
Genç Yaşta Kalça Protezi Olanlar
Kalça protezi ameliyatı, yaygın olarak ileri yaş grubundaki hastalara yapılmakla birlikte yaşanan travmalar (kaza, düşme gibi), kalça gelişimi bozukluğu, kalça kırığı/çıkığı gibi sorunlar nedeniyle kalça ekleminde hasar meydana gelmiş, kemik gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu elverişli genç yaştaki bireyler için de en uygun tedavi yöntemi olabilmektedir.
Kalça ekleminde ileri seviye bozulma olduğu ve tıbbi tedavi yöntemleriyle tedavi edilemeyeceği için genç yaşta kalça protezi olanlar, operasyonun ertesi gününde ayağa kalktıklarında -herhangi bir aksilikle karşılaşılmamışsa- yarı ya da tam yük vererek yürüyebilecek duruma gelirler.
İyileşme süreci görece hızlı olmasına karşın genç yaşta kalça protezi olanlarda da ilk birkaç hafta süresince -özellikle yürürken ya da önerilen egzersiz programı uygulanırken-, hafif ağrılar yaşanması olağandır.
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalça protezi ameliyatı, hasta genel ya da lokal anestezi altındayken yapılmaktadır. Ciltte, hasarlı kalça eklemine denk gelecek yerden açılan yaklaşık on beş santimlik kesiler, hem görevini tamamlamış yapıların çıkarılması hem de kalça protezinin bunların yerine yerleştirilmesi için giriş çıkış yolu olarak kullanılır.
Hasarlı eklemin çıkarılmasında da protezin yerleştirilmesine de özel cerrahi aletlerden yararlanılır. İşlemin sonlandırılmasının ardından cilt dokusunun altındaki ve yüzeyindeki kesiler dikişle kapatılır.
Ameliyat başlangıcından sonuna kadar geçen süre, kırk beş dakika ila yüz yirmi dakika aralığındadır.
Kalça protezi ameliyatı olacaklara operasyon öncesinde yapılan muayenenin işaret ettiği en doğru protez (çimentolu, çimentosuz ya da melez kalça protezi) takılır.
Yetişkinler Neden Kalça Protezine İhtiyaç Duyar?
Yaşın ilerleyişine bağlı olarak kalça ekleminde kimi deformasyonlar görülmesi -özellikle genetik faktörler etkiliyse- olağandır. Bununla birlikte yaşanan travmalar, çocukluk dönemindeki kalça rahatsızlıkları, kalça çıkıkları ve benzeri nedenlerle yetişkinler kalça protezine ihtiyaç duyarlar.
Protez, hasarlı eklemin görevini üstlenerek kalça protezi olanların ağrılarının dinmesini ve günlük aktivitelerini daha rahat bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Kalça protezi olanlar, varsa yürüyüş bozukluğundan ve kısalık gibi sorunlardan da kurtulur.
Bir başka deyişle denilebilir ki kalça protezi ameliyatı olanlar, yaklaşık yirmi yıl boyunca konforlu bir yaşam sürdürürler.
Genç Yaşta Kalça Protezi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Genç yaşta kalça protezi olanlar, kesi yerine iki günde bir pansuman yapmalı/yaptırmalıdır. Banyo, on gün sonra, pansuman işleminin sonlandırılmasının akabinde yapılabilir. Ayrıca, hekimlerinin yazmış olduğu antibiyotik, ağrı kesiciler ve kan sulandırıcı ilaçları önerilen süre boyunca ve aksatmadan kullanılmalıdır.
Kalça protezi ameliyatı olanlar, yürümek için koltuk değneği ya da yürüteç gibi aletleri kullanmayı, ameliyatın üzerinden bir buçuk ay geçtiğinde bırakmalılardır (Kimi hastalar bu süreçten önce de desteksiz yürüyebilmektedirler).
Ameliyattan maksimum fayda sağlanması için genç yaşta kalça protezi olanların hekimlerinin önerdiği süre boyunca (genellikle ilk bir buçuk ay) fizik tedavi görmeleri gerekir. Egzersizler, kalça protezi ameliyatının başarısını doğrudan etkilediğinden aksatılmamalıdır.
Hastalar, ilk üç ay boyunca çömelmeyi gerektirecek durumlardan, ağır egzersizlerden, kalçaya baskı yapacak eylemlerden ve bacak bacak üstüne atarak oturmaktan kaçınmalı, rutin kontrollerini de ihmal etmemelidir.
Genç Yaşta Kalça Ameliyatı Olmanın Riskleri
İleri yaşta kalça ameliyatı olanlarla genç yaşta kalça ameliyatı olmanın riskleri, diğer ameliyatlarda olduğu gibi birbirinden farklıdır. Yaşlılıkla birlikte iyileşme hızında azalma yaşanması olağandır. Öte yandan genç hastalarda vücudun kalça protezine uyum sağlaması çok daha kısa sürede gerçekleşir.
Olumlu yanlarına karşın kalça ameliyatı, uzman hekimler ve uygun sağlık kuruluşlarında yapılmadığı müddetçe hasta genç de olsa birtakım riskler barındırır. Enfeksiyon, pıhtı gibi riskler bunlara örnek olarak verilebilir.
Genç Hastalarda Sonuçlar
Genç yaşta kalça protezi olanlar, hasarlı eklem nedeniyle ortaya çıkan ağrılarından kurtulur ve hekimin önerilerini dikkate alan bir yaşam tarzı benimserlerse ortalama yirmi yıl kadar konforlu bir ömür sürdürme imkanına erişir.
Kalça protezi ile kemiğin birbiriyle uyumlu hale gelmesi, genç yaşta kalça protezi olanlarda, ileri yaştakilere kıyasla çok daha hızlı olur. Bu da kişilerin çok daha kısa bir süre içerisinde günlük hayatlarına dönebilecekleri anlamını taşır.